Sidsels guide til indstudering af en ny sang

instuderingSang har en altafgørende rolle i musicals og en stor betydning i langt de fleste teaterforestillinger. Med de rigtige redskaber kan du lette indstuderingsprocessen og gøre dig mere sikker og friere i din sang. Det kan til tider være svært at gennemskue, hvad det egentlig er, man skal, når man skal indstudere et nyt nummer. Nogle gange fordi man synes, man kan nummeret – og hvad skal man egentligt så? Men der er mere i at lære en ny sang end bare at lære melodien.

Sidsel Marie Søholm er diplomuddannet rytmisk sanger og sanglærer fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i 2008. Hun har mere end 10 års erfaring som underviser og har turneret det meste af Europa som udøvende kunstner, både som korsanger for prominente kunstnere og som solist. Sidsel Marie Søholm underviser i stemmetræning i det nye Elite Teater Akademi.

Her giver hun dig en lille guide til, hvordan du kan indstudere en ny sang.

Lær melodien
Det første du gør, er helt simpelt at lære melodien. Lyt til sangen, syng med på tracket, og hvis du synes, at du har 100% styr på det, så kan du jo se, om du kan finde et karaoketrack på YouTube, som du kan synge med på.

Skriv teksten over på et stykke papir
Hvis teksten står i en node, der gør den svær at finde rundt i, så skriv teksten over på et stykke papir. Det er også en god måde, at begynde at lære teksten udenad på.

Oversæt teksten
Hvis teksten er på et fremmedsprog, er det en god idé at oversætte den til dansk. Når du har oversat den – så find ud af, hvad sangen handler om. Hvad er det for en "slags" sang? Hvem er afsenderen og hvem er modtageren? Er den glad, trist, vred, indadvendt ulykkelig, larmende, ustyrligt forelsket, eller...?

Lær teksten udenad
Hvis du rigtigt skal kunne arbejde med sangen og gøre den til din egen, er det vigtigt, at kunne den udenad, så du kan kigge op og være tilstede i nuet, musikken, sangen og rummet, mens du synger.

Og så går vi i gang med at arbejde med den mere sangtekniske del.

Nørd hvordan sangeren udtaler de enkelte ord
Hvordan vi udtaler et ord – eller drejer en bestemt vokal, har stor betydning for hvordan ordet/vokalen klinger. NØRD DET og se, om du kan ramme præcis den samme udtale og klang, som den sanger, der synger sangen. Og det handler ikke om, at du skal lyde som andre end dig selv. Hvis du evner at kopiere en dygtig sangers lyd, så har du den klang og sangteknik i din "lydbank" – og kan bruge den en anden gang og med tiden gøre den til din egen.

Støtte
Nu handler det om at finde frem til, "hvor mange kræfter" det koster at synge nummeret. Du skal altså finde den rigtige mængde støtteenergi/airflow til hver frase og sørge for, at du ikke slipper støtten og løber tør for luft, før frasen er slut. Her handler det om en blanding af kropsfornemmelse og ører. Læg hænderne i taljen på solar plexus – eller på maven, alt efter hvor du mærker din støtte og begynd så at integrere kroppen i nummeret. Husk at slippe spændingen og ånde ind mellem hver frase. Lad være med at øve det for længe ad gangen. Det er vigtigt, at du er koncentreret og hele tiden mærker efter, om du gør det rigtigt – og har overskud til at stoppe og rette dig selv. Når du øver støtte, øver du KUN det. Du skal altså kunne nummeret så godt, at du ikke skal bruge energi på at lede efter tonerne eller ordene.