Spring Awakening

spring-awakeningTid: 24. oktober 2013 til 2. november 2013 klokken 20.00
(søndag den 27. oktober er kl. 15:00)

Spilletid: ca. 2 1/2 time inkl pause.

Sted: Den Fynske Opera

Pris: DKK 195,00


"Spring Awakening" er baseret på Frank Wedekinds roman fra 1891. Wedekind skrev bogen på vegne af den livsglade ungdom som protest imod en hyklerisk seksualmoral. Da bogen udkom, var romanens indhold med blandt andet abort, homoseksualitet, selvmord og voldtægt så kontroversielt, at den blev bandlyst. Handlingen udspiller sig i en tysk provinsby i slutningen af det nittende århundrede (1891). Historien handler om en flok teenagere, der i en verden omgivet af fortielser og kontrol kæmper med de indre og ydre udfordringer, der opstår, når man opdager sin seksualitet. Melchior og Wendla, som er de to hovedpersoner, indleder et forhold, hvor deres nysgerrighed udfordrer det, som ingen vil informere dem om, men som deres krop og fantasi ikke kan slippe af med.

I skolen udveksler kammeraterne erfaringer med hinanden, da de tilsyneladende selv, er de eneste, der vil debattere det, som en teenager gennemgår på sin vej til at blive voksen. Forældrene, skolen og kirken vejleder ikke de unge og tier alle spørgsmål og problematikker ihjel. Melchiors gode ven Moritz ender desværre også med at tage sit eget liv, efter gang på gang at blive svigtet af især sine forældre. Ilse, som er Moritz' barndoms veninde, udfordrer livet og tør at gå sine egne veje uden af spørge om lov. Hun møder desværre konstant mennesker, der vil udnytte en smuk ung pige, som ikke kender til den verden, hun bevæger sig ud i. Wendla bliver gravid, hvilket er helt uhørt i det nittende århundrede, når man ikke er ældre og ikke er gift. Wendlas forældre beslutter, at der skal foretages en abort, og det var ikke noget, der foregik på et sygehus dengang.

Melchior bliver sendt på en såkaldt opdragelsesanstalt, et sted hvor han absolut ikke har lyst til at være. Alle kæmper de for et mere frit liv og råber efter svar på de mange spørgsmål, som livet stiller dem. Det hele foregår selvfølgelig om foråret, hvor alt blomstrer - både naturen og mennesker. Det er en historie, der byder på masser af problematikker, kærlighed og livets skyggesider. De forskellige faser akkompagneres smukt af Steven Saters tekst samt Duncan Sheiks eksperimentelle rockballader, der følsomt balancerer sig mellem en genre af jazz, rock og musical.